Training

Wij geven momenteel zelf geen les in hondentraining. Echter, op enkele veel voorkomende problemen hebben we voor jullie een antwoord geformuleerd:

Een veel voorkomend probleem, vooral bij honden jonger dan 2 jaar.

Ras
Kijk eerst en vooral naar het ras dat je gekocht hebt en waarvoor zij oorspronkelijk werden gekweekt. Werkhonden die lange dagen moeten kunnen draaien met hun baas barsten vaak van energie wanneer ze die uitdaging niet krijgen.
Enkele klassieke voorbeelden van energetische rassen:
– Border collie
– Mechelse herder
– Duitse herder
– Zwitserse herder
– Australische herder
– Labrador retriever (vooral zwart en bruin)
– Weimaraner
– Vizsla
– Dalmatiër
– Poedel
– Jack Russell Terriër
– …

Wandelen
Met je hond gaan wandelen maakt je hond fysiek moe en door te snuffelen zetten ze hun hersenen aan het werk. Probeer eens een nieuw parcours, je zal zien dat je hond harder heeft moeten denken en dat je hondje langer rustig zal zijn nadien. Heb je een hond die na de wandeling nog even hyperactief is? Geef hem dan even verplichte benchrust zodat ze kunnen kalmeren.
Is je hondje jonger dan 1 jaar? Ga dan maximaal 5min x zijn leeftijd in maanden wandelen. Dit mag je wel meerdere keren per dag doen, maar weet: ga je 3x per dag wandelen, dan zal hij dat blijven verwachten.
Voor de rassen die we hierboven hebben opgesomd zal enkel wandelen helaas onvoldoende zijn.

Gehoorzaamheidstraining
Je hond mentaal stimuleren heeft een veel langer effect dan ze fysiek uitputten. 10 minuten per dag enkele nieuwe oefeningen aanleren zoals kijken, zitten, liggen, wachten, volgen… zet hun hersenen nog uren nadien aan het werk omdat ze proberen verwerken wat je van hun verwacht. Een uurtje hondenschool kan zelfs tot dagen nadien effect hebben.

Een nieuwe sport
Kan je hond de basisoefeningen al of vind je dat allemaal maar niets? Probeer dan eens een andere sport samen te leren. Agility, hoopers, speuren, watersport… Afhankelijk van het ras van je hond en jouw interesses zijn er ontelbare mogelijkheden. Ook zo laat je je viervoeter mentaal werken waardoor hij ‘s avonds moe en voldaan naast jou in de zetel kan liggen.

Structuur
Wanneer je hond zijn dag- of weekindeling voorspelbaar is, zal hij minder uitbarstingen van energie hebben op ongepaste momenten.

Voeding
Veel gangbare voeding is hoog aan suikers. Wij vergelijken dit graag met je kinderen toegang geven tot een grote hoeveelheid frisdrank. Weet je niet wat je het beste geeft aan je hond? Wij werken samen met Prins Petfoods en kunnen dit alleen maar aanbevelen. Hier kan je nagaan welke soort van Prins je het beste geeft: https://www.prinspetfoods.nl/voedingswijzer

Doe je dit allemaal al of wil je begeleiding specifiek gericht op jou en je hond? Kijk dan hieronder zeker eens in de lijst van collega’s.

Dit probleem is voor elke hond-baas combinatie anders en vraagt dus een persoonlijke aanpak. Enkele basisregels zijn wel steeds van toepassing:

Werk aan je connectie
Leer je hond kijken op commando en enkele basisbegrippen zoals zitten, liggen, wachten, volgen aan de voet… Wanneer je hond weet dat jij commando’s geeft die hij moet opvolgen (in ruil voor een “flink” en een snoep of een aai) zal hij meer aandacht hebben voor jou in het dagelijks leven.

Volg NOOIT je hond
Een gedrag dat gevolgd wordt door een beloning zal zich herhalen. Klinkt logisch, toch? Wanneer je hond trekt en jij volgt hem is dit net hetzelfde. Even uitgelegd:
– Je hond wilt ergens heen en trekt = gedrag
– Jij gaat mee met je hond en je hond bereikt zijn gewenste bestemming = beloning
Je hond zal deze methode van trekken dus de volgende keer herhalen, want hij wordt hiervoor beloond.

Hoe pak je het dan wel aan? Wanneer je hond trekt, ga dan in de tegenovergestelde richting wandelen. Loopt hij mooi naast jou? Zeg dan dat “flink” en geef hem een beloning in de vorm van een snoepje of een aai. Zo krijgen we:
– Je hond wilt ergens heen en trekt = gedrag
– Jij wandelt de andere kant op = tegenovergestelde van wat hij wou bereiken
– Naast jou lopen = beloning
Zo neemt het trekken af en zal het naast jou lopen toenemen.

Lukt het allemaal niet goed of wil je een persoonlijke begeleiding? Kijk dan zeker eens in de lijst van collega’s hieronder.

Een analoog probleem als trekken aan de leiband. Daarom is de uitleg ook heel gelijkaardig, nl:

Een gedrag dat gevolgd wordt door een beloning zal zich herhalen. Klinkt logisch, toch? Wanneer je hond opspringt en jij aait hem is dit net hetzelfde. Even uitgelegd:
– Je hond wilt aandacht en springt op = gedrag
– Jij wrijft je hond, praat tegen hem, roept “neen” of steekt je armen uit om hem af te wenden = aandacht, dus = beloning
Je hond zal het opspringen dus de volgende keer herhalen, want hij wordt hiervoor beloond.

Hoe pak je het dan wel aan? Wanneer je hond springt, ga dan onmiddellijk met je rug naar hem staan en kruis eventueel je armen. Staat hij mooi met zijn 4 poten op de grond? Zeg dan “flink” en geef hem de aandacht die hij zo graag wilt. Zo krijgen we:
– Je hond wilt aandacht en springt op = gedrag
– Jij draait je om = tegenovergestelde van wat hij wou bereiken
– 4 poten op de grond = beloning
Zo neemt het springen af en zal het op de grond blijven voor aandacht toenemen.

Lukt het allemaal niet goed of wil je een persoonlijke begeleiding? Kijk dan zeker eens in de lijst van collega’s hieronder.

Je hond zijn aandacht zal gaan naar datgene dat hij op dat moment het meest interessant vindt. Ook al ben jij zijn wereld, hij ziet jou elke dag. Dat geurtje in het gras ruikt hij enkel op dat moment. Je zal dus extra je best moeten doen om interessanter te zijn. Wat kan je doen?

Leer de “kijk”-oefening aan
Het stappenplan om een nieuw commando aan te leren is telkens hetzelfde:
1. Je probeert het gewenst gedrag uit te lokken: Je zorgt dat je lekkere snoepjes hebt en houdt ze voor zijn neus. Kijkt hij naar de snoep? Super! Beweeg je hand nu naar je ogen. Kijkt hij nog steeds naar de snoep? Bingo! Zeg dan enthousiast “flink” TERWIJL hij kijkt en geef hem het snoepje.
2. Heeft hij de beweging door en vind je dat het vlot gaat? Dan ga je het woord introduceren: Terwijl je je hand van zijn neus naar je ogen beweegt zeg je “kijk”. Kijkt hij mooi in je ogen? “FLINK” en je geeft hem het snoepje. Deze fase ga je herhalen, herhalen, herhalen, tot je hondje de link legt tussen “kijk” en in je ogen kijken.
3. Heeft hij het commando beet? Super! Vergeet wel niet regelmatig te belonen of het gedrag zal opnieuw afzwakken.

Gehoorzaamheidstraining
Leer je hondje ook andere commando’s buiten kijken. Het versterkt jullie band en hij leert dat er elk moment een opdracht, gevolgd door iets lekkers, kan volgen. Zo houdt hij jou stiekem steeds een beetje in de gaten.

Lokken
Hoe lok je je hond? Zoals eerder beschreven moet je je interessanter maken dan wat hem op dat moment afleidt. Dat kan door:
– Iets lekkers
– Zijn favoriete speeltje
– Je klein maken en op de grond kloppen (=uitnodiging tot spel)
– Weglopen van je hond (=uitnodiging tot spel)
– Doe alsof je vertrekt zonder hem
Loop zeker nooit achter je hond. Dit is een leuk spelletje voor je hond en hij zal blijven wegrennen. Laat je hond in de plaats achter jou lopen. Als je dan plots stopt staat hij bij jou.

Lukt het allemaal niet goed of wil je een persoonlijke begeleiding? Kijk dan zeker eens in de lijst van collega’s hieronder.

Wij zijn geen voedingsexpert, maar dit zijn de basisregels als het op het gewicht van je hond aankomt.

Stap 1: Kijk het huidige gewicht van je hond na.
– Kijk naar je hond wanneer hij rustig staat. Zie je zijn ribben? Dan heeft je hond waarschijnlijk ondergewicht.
– Zet de toppen van je vingers op de ribbenkast van je hond. Beweeg je vingers heen en weer zonder te duwen. Voel je de ribben gemakkelijk? Dan is je hond waarschijnlijk op een correct gewicht! Moet je (zelfs licht) kracht zetten? Dan heeft je hond waarschijnlijk overgewicht.

Stap 2: Aanpassing nodig?
– Kom je na stap 1 uit dat je hond op een correct gewicht is? Super! Dan hoef je waarschijnlijk niets te doen.
– Heeft je hond ondergewicht? Verhoog dan zijn portie en hou zijn evolutie in de gaten.
– Heeft je hond overgewicht? Verlaag dan zijn portie en hou zijn evolutie in de gaten.

Het aangegeven gewicht op de zak
Dit heb je normaal nooit nodig.
– Heb je een pup? Start dan met de hoeveelheid voorgeschreven door de fokker en hou zijn gewicht in de gaten. Aangezien je pup nog volop aan het groeien is zal je de hoeveelheid continu moeten aanpassen. Naarmate je pup ouder wordt heeft hij meer voeding nodig, eens ze stoppen met groeien neemt dit opnieuw af!
– Verander je van voeding? Start dan met de hoeveelheid die je vroeger gaf en hou zijn gewicht in de gaten. Pas aan indien nodig.

Mijn hond krijgt niet veel eten
Dit horen wij heel vaak. Hou er rekening mee dat het eten dat je hond eet veel meer geconcentreerd is dan het eten dat wij als mens eten. Vergelijk dus zeker nooit met jezelf.

Ga uiteraard steeds na of je hond medisch in orde is en vraag raad aan je dierenarts. 

Staat je probleem er niet tussen? Dan verwijzen wij graag naar een van onze collega’s. Met de volgende instanties hebben wij reeds ervaring en kunnen we zeker aanbevelen voor je pup of volwassen pluizenbol. Weet je niet wie te contacteren? Stuur ons de uitleg en je locatie en we sturen je door naar de beste match.

Baiko’s home
Specialisaties: Pups, positieve opvoeding
Locatie: Erpe-Mere (30km)
Privé of aan huis – €€
Website: www.facebook.com/BaikosHome/

Canitec
Specialisaties: Opvoeding en gedragstherapie
Locatie: Aalst (35km)
Privé of aan huis – €€
Website: www.canitec.be

Happy Tail
Specialisaties: Gehoorzaamheid
Locatie: Erpe-Mere (35km)
In groep of privé – €€
Website: www.happytail.be

Hondenschool Fideel
Specialisaties: Beloningsgerichte gehoorzaamheid
Locatie: Galmaarden (6km)
Privé of in groep, met theorielessen – €€
Website: www.hondenschoolfideel.be

Hondenschool Herleving vzw
Hondenschool op vrijwillige basis volgens het KKUSH programma.
Disciplines: Algemene gehoorzaamheid, Ring, Agility, Flyball
Locatie: Geraardsbergen (9km)
In grote groepen – €
Website: www.herleving.be

MOOB
Specialisaties: Puppycoaching
Locatie: Moorsel (35km)
Privé – €€
Website: www.moob.be

Paw Connection
Specialisaties: Honden zonder grenzen, trekken aan de lijn, trics en fun.
Locatie: Ronse (30km), gaat verhuizen naar Aalter (70km)
Privé, in kleine groepen of interne training – €€
Website: www.pawconnection.be

Pawssible
Specialisatie: Agility
Locatie: Laarne (50km)
Privé of in groep – €€
Website: www.pawssible.be

Saraïka
Specialisaties: (Grotere) Gedragsproblemen
Locatie: Zulte (50km)
Privé of in kleine groepen – €€€
Website: www.saraika.com