Het klinkt ongelooflijk maar het kan. Het enige wat je nodig hebt is een goede timing van de communicatie met je hond. Gaat hij nooit meer trekken? Natuurlijk wel, een hond is geen machine waar je even een ander wisselstuk in steekt maar een levend, lerend wezen dat, net als wij, oefening en herhaling nodig heeft om een techniek onder de knie te krijgen. Pas op de momenten dat hij opnieuw trekt deze techniek toe.
Voor je begint
Je hebt je hond aangelijnd naast je. Het maakt niet uit waar naast je maar in dit voorbeeld staat hij links van je en heb je zijn lijn in je linker hand (de hand het dichtst bij je hond). Zorg er ook voor dat je wat snoepjes in je rechter hand hebt (de hand het verst verwijderd van je hond). Gebruik voor deze oefening liever geen tuigje bij sterke honden omdat ze daarmee enorm veel kracht kunnen ontwikkelen en je er makkelijker mee van je denkbeeldige balk kunnen trekken. Voor de rest maakt het voor deze oefening niet echt uit met wat je je lijn aan hem bevestigt.
Beeld je in dat er voor jou op de grond een balk ligt van een meter of vijf lang op een 30-tal cm breed, net breed genoeg dat je er met je beide voeten naast elkaar op kan staan. Zodadelijk ga je over de balk stappen en keren op het einde.
De eerste stapjes
Je staat nu aan het begin van de balk, hond links van je, lijn in linkerhand, enkele snoepjes in je rechterhand. Wuif je rechterhand langs zijn neus zodat hij de snoepjes ruikt en weet dat er wat te verdienen valt. Van zodra je zijn neus gepasseerd bent met je snoepjes en hij toont er interesse in begin je te stappen op je balk. Je houdt die hand echter niet aan zijn neus maar brengt die onmiddellijk weer gewoon rechts naast je. Volgt hij je? Super! Zeg hem enthousiast (met hoge stem) dat hij goed bezig is. Na 2 à 3 stappen te hebben gevolgd, stop je, markeer met een “Flink!” het mooie volgen en beloon hem. Jullie kunnen de volgende paragraaf overslaan. Volgt hij een fractie van een seconde en is hij daarna terug weg? Lees dan verder.
Maak je balk alvast korter: ipv 5 meter, pak je je denkbeeldige zaag en kort je hem af op 1,5 meter. Vis opnieuw naar zijn aandacht met de snoepjes. Beloon eens hij bij jou is. Nog steeds geen effect? Vergeet die balk, maak je klein, loop achteruit en lok hem met hoge stem. Beloon hem eens hij bij jou is. Van zodra hij jou volgt wanneer je rechtop, achteruit loopt kan je terug aan je balk oefening beginnen.
Breng je hond met een snoepje terug in zijn startpositie (links van je) maar geef hem het nog niet! Van zodra hij links van je is en hij nog interesse vertoont in je snoepje start je opnieuw met stappen en breng je dat snoepje weer rechts van je lichaam. Kom je op het einde van de balk? Zeg tegen je hondje “Kom hier!”, keer rechtsom op de balk en van zodra hij na 1 stapje (maximum 2) in de andere richting terug naast je loopt, markeer je dat opnieuw met een “Flink!” en beloon je hem. Ben je hem kwijt bij je draai? Lees dan verder.
Het einde van de balk
Hoe je reageert wanneer je hem kwijt bent bij het keren op de balk hangt af van het type halsband dat je gebruikt.
- Alle halsbanden, slip- en jachtlijnen of slipkettingen: Van zodra de hond op het einde van je lijn komt (en er dus spanning komt op de lijn), geef jij een kort snokje terug van 10 à 20% meer druk dan hij geeft. Het moet lijken op een schouderklopje via de lijn. Je zegt hem via de lijn: “Hallo?! Dat is het einde van de lijn. We trekken er niet aan! Hier ben ik!” Die herinnering via de lijn geef je hem natuurlijk alleen wanneer hij niet reageert op je “Kom hier!”. Van zodra hij zich naar jou keert, spreek je hem enthousiast toe. Markeer met een “Flink!” van zodra hij bij je is en beloon hem.
- Alle hoofdtuigjes, Gentle Leaders en Halti’s: Het grote verschil met de voorgaande is dat je geen snokjes geeft aan de lijn met hoofdtuigjes. Je houdt de spanning gewoon op de lijn en roept hem bij jou. Maak je desnoods wat kleiner. Van zodra hij zich naar jou keert, doe je weer exact hetzelfde: je spreekt hem enthousiast toe, markeert met een “Flink!” wanneer hij bij jou is en beloont hem.
Wanneer je systematisch na je draaitje beloont, krijg je een hond die aan je been plakt. Hij heeft geleerd dat hij op je moet letten want na een draai komt er een beloning. Je kan pirouettes maken en hij zal met je blijven meedraaien.
Let op je timing en je plaats van beloning
De timing van je “Flink!” en die eventuele kleine correctie zijn cruciaal! Je “Flink!” komt op het moment dat hij mooi volgt. Niet om hem te doen volgen! Dat kleine correctietje komt van zodra hij spanning op de lijn zet. De standaard is dat de lijn los tussen jullie beide hangt. Geef hem dus ook voldoende lijn opdat deze los kan hangen maar niet te veel zodat ze niet over de grond sleept en hij er over stapt.